3.01.2013

Traditii si ceremonii pentru cununie



Traditii si ceremonii pentru cununie

Vrei sa incluzi traditii mai putin cunoscute in Romania la nunta ta? Iata cateva ceremonii legate de uniune pe care le-ai putea realiza.

Lumanarea uniunii

Aceasta este o ceremonie des inalnita in afara si presupune ca mireasa si mirele sa ia fiecare o lumanare si sa aprinda in acelasi timp o a treia lumanare, lumanare care simbolizeaza uniunea. Mirii isi pot stinge fiecare propria lumanare sau le pot lasa aprinse, acest lucru simbolizand ca nu si-au pierdut individualitatea prin uniunea lor.

O alta varianta a acestei traditii este: tuturor invitatilor li se da o lumanare, iar unul dintre ei o aprinde pe a lui. Invitatii isi aprind apoi lumanarile lor, luand lumina de la persoana alaturata, iar apoi mirii aprind lumanarea uniunii. Aceasta ceremonie reprezinta unitatea dintre familie si prieteni care sprijina cuplul in casatorie.

Traditii si ceremonii pentru cununie

Ceremonia trandafirilor

O ceremonie de uniune simpla prin care mireasa si mirele fac schimb de trandafiri.

Ceremonia vinului

Mireasa si mirele iau fiecare cate o carafa de vin si o toarna amandoi intr-un intr-un pahar. Recomandat este ca mirii sa foloseasca vin de culori diferite, pentru ca cel turnat in al treilea recipient sa aiba o alta culoare.

Ceremonia apei

Mirele si mireasa toarna apa colorata diferit intr-un pahar, creand astfel o a treia culoare.

Ceremonia sarii


Nuntile din comunitatile de indieni includ ceremonia sarii, unde mireasa ii ofera o mana de sare mirelui, fara a varsa niciun pic de sare. Mirele ii da apoi miresei. Acest schimb se repeta de trei ori. Mireasa face acest ritual cu toti membrii familiei mirelui, fapt ce simbolizeaza intrarea in noua ei familie.

Ruperea painii

Mireasa si mirele rup bucatele de paine, iar apoi mananca fiecare cate o bucatica. Cateodata aceasta paine este impartita cu familia si prietenii. Aceasta ceremonie reprezinta viitorul lor impreuna ca familie.

Ceremonia ghirlandelor si a cununelor de flori

Mirele si mireasa fac schimb de ghirlande de flori, in special in nuntile indiene si reprezinta cererea in casatorie din partea miresei si acceptarea mirelui. In plus, simbolizeaza si uniunea lor, binecuvantata de natura. In nuntile hawaiene, mirii fac schimb de cunune de flori, care reprezinta dragostea si respectul pe care-l au fata de partener.

Barbieritul mirelui

Barbieritul mirelui reprezinta o traditie folclorica veche, specifica asa numitelor rituri de trecere in care se inscrie si nunta si reprezinta o intrare simbolica a mirelui in randul barbatilor insurati. Un soi de ritual initiatic cu valente simbolice reprezentand trecerea de statutul de baiat la barbat a mirelui.

Concret, un prieten apropiat al mirelui il barbiereste in mod simbolic pe mire. Actiunea se desfasoare in paralel cu gatitul miresei (asezarea voalului). In timp ce un apropiat al sau (poate fi unul dintre cavalerii de onoare) il „barbiereste” cu spuma de ras si un aparat de ras din care a fost scoasa lama, mirele tine sub picior banii pe care urmeaza sa-i plateasca pentru barbierit.

In timpul barbieritului lautarii sau ceilalti cavaleri vor incerca sa-i fure banii, insa mirele va trebui sa-i „apere” cu indarjire, altfel riscand sa nu „devina barbat” in mod simbolic

Aruncarea cu grau si orez

Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie de nunta care incepe sa fie din ce in ce mai mult inlocuita cu aruncarea de confetti multicolore la iesirea din biserica si de la ofiterul Starii Civile. Se spune ca obiceiul isi are originea intr-un stravechi ritual pagan care consta in aruncarea de seminte/graunte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii, seminte a caror forta si mai ales fertilitate le-ar fi fost transmise prin acest gest simbolic.

Nunta ar fi deci, prin trasfer, una binecuvantata si fertila.

De asemenea, gestul aruncarii are reputatia de a „alunga spiritele rele” din calea mirelui si a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales sa paseasca impreuna.

Orezul si graul
au vadite proprietati germinative, de aceea reprezinta un inceput de bun augur pentru miri care incep astfel, simbolic, o viata roditoare si imbelsugata.

Varianta confetiilor pierde din conotatiile ritului, efectul vizual insa nu poate fi neglijat. In zilele noastre exista si varianta aruncarii de petale de flori, gest al carui simbolism este supraincarcat cu simbolismul florilor ale caror petale sunt alese.

Traditiile voalului miresei
Descopera care sunt traditiile legate de voalul miresei in diferite culturi.

Dezgatitul miresei

La nunta traditionala romaneasca miresei i se scoate voalul spre sfarsitul petrecerii, acest lucru simbolizand trecrea acesteia de la fata la femeie maritata.

Descoperirea fetei miresei

La nuntile traditionale americane exista traditia de a i se ridica voalul miresei dupa ce tatal acesteia o escorteaza pe altar si este oferita mirelui. Ridicarea voalului este o reminiscenta a povestii bibilice a lui Iacob, Rachel si Leah. Iacob lucrase pentru Lavon timp de 7 ani pentru a obtine dreptul de a se casatori cu fiica lui Lavon, Rachel. Cand a venit timpul nuntii, Rachel si-a pus voal, ca semn al modestiei. Lanvon a pus atunci voal si celeilalte fiice Leah pentru a-l pacali pe Iacob sa se marite cu fiica gresita. Iacob a trebuit sa mai lucreze inca 7 ani inainte ca Lavon sa se hotarasca sa-i dea mana lui Rachel. Prin ridicarea voalului inainte de schimbarea juramintelor, mirele este sigur ca se marita cu femeia care trebuie.


Acoperirea fetei cu voal


In iudaism exista o ceremonie speciala, numita Badeken, de a pune voalul miresei. Este prima oara cand cei doi miri se vad inaintea ceremoniei. Aceasta este o veche traditie si serveste ca un prim fapt prin care mirele isi arata angajamentul de a acoperi si de a-si proteja nevasta. Voalul ramane pe chipul miresei in timpul ceremoniei traditionale evreiesti, simbolizand ca mirele nu se casatoreste cu femeia respectiva doar pentru frumusetea ei fizica, ci pentru cea interioara. Voalul este indepartat si cuplul este pronuntat casatorit in mod legal, pecetuindu-si uniunea cu un sarut.

Multe cupluri moderne trec peste traditiile voalului, dar marea majoritate a mireselor continua sa poarte un voal, o coronita, o palarie sau un accesoriu de par.




Jartiera miresei

In zilele noastre, traditia spune ca mirele trebuie sa-i scoata miresei jartiera de pe picior, prin gesturi care pot starni rasul invitatilor, dupa care, printr-un gest simlar aruncatului buchetului miresei, mirele va arunca jartiera catre grupul de tineri necasatoriti. Se spune ca cel care o va prinde, va fi urmatorul la insuratoare.

Jartiera miresei, simbol al puterilor samanice, isi are radacinile, se pare, in epoca paleolitica. In anumite picturi rupestre intalnim dansatoare purtand jartiere. In vremurile preistorice, jartiera pare sa fi fost investita cu puteri magice. De asemenea, ea pare sa fi reprezentat un rang social inalt in vechiul cult al vrajitoarelor, apoi miturile au transformat-o in amuleta magica, in toate legendele si basmele in care aceasta apare. De asemenea, exista voci care spun ca ar exista o legatura veche cu Ordinul Jartierei.

In fine, jartiera simbolizeaza misterul si Virginitatea. La evrei, se spune ca jartiera miresei trebuie sa fie albastra sau alba, caci acestea sunt culorile care simbolizeaza dragostea, fidelitatea si puritatea. Viitoarea mireasa este deci incurajata sa poarte o jartiera alba sau albastra.



Ordinul Jartierei

Ordinul Jartierei, care este cel mai important ordin de cavalerie britanica si unul dintre cele mai prestigioase din lume, fiind considerat drept recompensa cea mai inalta pentru fidelitate si merit militar. Acest ordin se pare ca s-ar fi inspirat dintr-un incident care ar fi avut loc in secolul al paisprezecelea, in timp ce regele Angliei, Edward III dansa cu Contesa de Salisbury : se spune ca jartiera contesei ar fi cazut pe podea, iar regele ar fi ridicat-o si si-ar fi pus-o pe picior. Jartiera era o panglica albastru deschis, brodata cu trandafiri auriti si marginita de brauri din aur pur. In acest ordin, ea este purtata de femei pe bratul stang, iar de barbati desupra genunchiului stang.


  Agenda Nunții Nunta perfecta nu este doar frumoasa, este unica si foarte personala, toate acele mici elemente alese cu grija o fac deosebi...