8.03.2020

HAINELE ȘI TRUSOUL PENTRU BOTEZ


Sfaturi utile pentru părinți și nași
Fie că ești părinte, fie că ești naș al  micului creștin, botezul este acel eveniment cu totul special, fiind o adevărată provocare organizarea și planificarea acestuia.

Botezul este prima petrecere oficială a celui mic  și prima apariție oficială în fața unui număr mare de oameni, de aceea, alegerea hainelor de  botez este una dintre cele mai importante sarcini, copilul fiind  întreaga zi în centrul atenției și această zi va fi cea în care vor fi realizate numeroase fotografii și filmări, care vor rămâne ca amintire pentru viața întreagă.

Cum alegi hainele de botez?
 Timp de mulți ani, tradiția de a îmbrăca copiii în haine albe la botez s-a schimbat, în zilele noastre existând numeroase variante de hăinuțe, în culori și nuanțe diferite. 
Culoarea albă simbolizează puritatea și renașterea, de aceea, foarte mulți părinți și nași aleg pentru bebeluș  diverse modele de hăinuțe albe. Însă, culorile pastelate sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru a înlocui albul.

Ținuta ideală pentru botez, dar și pentru petrecerea de după, nu va mai reprezenta o problemă dacă vei ține cont de toate sfaturile de mai jos pentru alegerea hăinuțelor:

Dacă petrecerea de botez va avea o tematică anume( personaje de poveste sau desene, tradițională, clasică, etc), atunci este recomandat ca hăinuțele să se încadreze și ele  în această temă;

Trebuie pus accentul întotdeauna pe confort, dar să fie și ușor de îmbrăcat, căci slujba poate fi stresantă și obositoare pentru cea mică și îmbrăcatul nu trebuie să dureze foarte mult.

Calitatea materialelor este foarte importantă, de aceea trebuie să alegi doar hăinuțe confecționate din materiale prietenoase cu pielea copilului;

Alege mărimea potrivită, luând în calcul toți factorii necesari;

Pe lângă costumul de botez este recomandat să se adauge ținutei anumite accesorii, precum panglici, bentițe, șepcuțe,  pălăriuțe, jachete sau botoșei.

Costumul de botez trebuie să fie ales  în funcție de sezon sau de momentul când are loc ceremonia botezului. Și tot ce îți mai rămâne de făcut ca părinte, este ca împreună cu nașii să alegeți cel mai potrivit model.

Cum se alege mărimea potrivită ?
 Hăinuțele de botez nu sunt ceva ce părinții sau nașii cumpără cu câteva zile înaintea evenimentului. De aceea, este necesar să se țină cont de anumiți factori, astfel încât, în ziua fericitului eveniment, aceștia să nu aibă o surpriză neplăcută, că sunt prea mari sau prea mici.

Mărimea potrivită pentru hăinuțele de botez trebuie să țină seama de anumiți parametrii, precum lungimea bebelușului și a tălpii, circumferința capului sau greutate.

De cele mai multe ori, majoritatea hăinuțelor sunt încadrate în anumite categorii de vârstă, astfel încât să se poată folosi ca repere de bază atunci când se alege modelul dorit.

Trusoul de botez: ce conține și cum se alege cel potrivit?

Există numeroase modele de trusou botez din care nașii pot alege, majoritatea dintre acestea fiind alcătuite din cele mai importante obiecte de care este nevoie în timpul slujbei botezului. 

Astfel, un trusou simplu trebuie să conțină următoarele: 
prosop pentru preot și bebe, săpun și sticluță de mir, pânză de mir, fașă și diverse accesorii de decor. 

Ce sunt toate aceste elemente ale trusoului și la ce folosesc, vei afla în cele ce urmează:
Prosopul pentru preot este utilizat de către preot înainte și după scufundarea micuței în cristelniță 
Săpunul, este oferit preotului pentru a se spăla pe mâini înaintea de a scufunda micuța în apă.
Prosopul pentru bebeluș este utilizat de nași pentru a usca fetița după ce aceasta este creștinată
Recipientul pentru mir trebuie să fie umplut cu ulei de măsline de acasă, iar acesta va fi sfințit de către preot în timpul slujbei. Acest ulei va deveni mirul cu care fetița este unsă pe frunte și la încheieturi în timpul slujbei botezului, dar și la baia de a doua zi.
Pânza de mir este folosită pentru a înfășa micul creștin și trebuie să aibă anumite caracteristici: să fie albă, nefinisată și nebrodată.

Există modele de trusou a căror obiecte se asortează perfect cu un anumit model de hăinuțe și cu lumânarea, de aceea, este recomandat să se aleagă un astfel de pachet complet, pentru un efect cu totul deosebit.

 Pe lângă aspectul estetic, care este foarte important în alegerea trusoului de botez, este necesar să se țină cont și de alți factori în alegerea sa, și anume:
Toate materialele utilizate pentru confecționarea obiectelor din trusou trebuie să fie de calitate superioară, bine realizate, în dimensiuni potrivite;
Posibilitatea de a personaliza toate elementele trusoului poate fi un mare plus în alegerea unui anumit model;

Este recomandat ca toate elementele trusoului să fie aranjate într-o cutie sau un cufăr, căci acestea vor arăta foarte deosebit.
Alegerea hăinuțelor de botez și a trusoului nu este o sarcină dificilă dacă se va ține cont de toate sfaturile de mai sus și dacă se vor alege mereu doar produse deosebite, de calitate.

adaptare

  Agenda Nunții Nunta perfecta nu este doar frumoasa, este unica si foarte personala, toate acele mici elemente alese cu grija o fac deosebi...