3.01.2013

Cele patru elemente care nu trebuie sa lipseasca la o nunta

Cele patru elemente care nu trebuie sa lipseasca la o nunta

In ziua casatoriei, mireasa poate sa respecte aceasta traditie care cere ca ea sa poarte, pentru a avea o casatorie reusita, patru elemente, la alegere, care pot fi o piesa de imbracaminte, bijuterie etc., dar care sa aiba urmatoarele caracteristici precise:

Ceva vechi
Ceva nou
Ceva imprumutat
Ceva albastru



Aceasta traditie de nunta isi are radacinile in anglia secolului al XIX-lea ("Something old, Something new, Something borrowed, Something blue"). Semnificatia acestora, in cadrul nuntii, este urmatoarea:

Elementul „vechi” – semnifica legatura familiala a miresei cu viata ei de dinainte de casatorie. De aceea, cel mai adesea „ceva vechi” este o bijuterie de familie pe care mireasa o va purta in ziua nuntii sale.
Elementul „nou” – caracterizeaza reusita si succesul de viata in viitor. De aceea, el este in general rochia de mireasa.
Elementul „imprumutat” – reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri. De aceea, de cele mai multe ori este un accesoriu deja purtat de o alta mireasa in ziua casatoriei sale si care are o viata fericita si o casatorie reusita.
Elementul „albastru” – reprezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu. De aceea, este adesea un element discret, o batista de pilda, aleasa tot de mireasa.

Traditii si ceremonii pentru cununie



Traditii si ceremonii pentru cununie

Vrei sa incluzi traditii mai putin cunoscute in Romania la nunta ta? Iata cateva ceremonii legate de uniune pe care le-ai putea realiza.

Lumanarea uniunii

Aceasta este o ceremonie des inalnita in afara si presupune ca mireasa si mirele sa ia fiecare o lumanare si sa aprinda in acelasi timp o a treia lumanare, lumanare care simbolizeaza uniunea. Mirii isi pot stinge fiecare propria lumanare sau le pot lasa aprinse, acest lucru simbolizand ca nu si-au pierdut individualitatea prin uniunea lor.

O alta varianta a acestei traditii este: tuturor invitatilor li se da o lumanare, iar unul dintre ei o aprinde pe a lui. Invitatii isi aprind apoi lumanarile lor, luand lumina de la persoana alaturata, iar apoi mirii aprind lumanarea uniunii. Aceasta ceremonie reprezinta unitatea dintre familie si prieteni care sprijina cuplul in casatorie.

Traditii si ceremonii pentru cununie

Ceremonia trandafirilor

O ceremonie de uniune simpla prin care mireasa si mirele fac schimb de trandafiri.

Ceremonia vinului

Mireasa si mirele iau fiecare cate o carafa de vin si o toarna amandoi intr-un intr-un pahar. Recomandat este ca mirii sa foloseasca vin de culori diferite, pentru ca cel turnat in al treilea recipient sa aiba o alta culoare.

Ceremonia apei

Mirele si mireasa toarna apa colorata diferit intr-un pahar, creand astfel o a treia culoare.

Ceremonia sarii


Nuntile din comunitatile de indieni includ ceremonia sarii, unde mireasa ii ofera o mana de sare mirelui, fara a varsa niciun pic de sare. Mirele ii da apoi miresei. Acest schimb se repeta de trei ori. Mireasa face acest ritual cu toti membrii familiei mirelui, fapt ce simbolizeaza intrarea in noua ei familie.

Ruperea painii

Mireasa si mirele rup bucatele de paine, iar apoi mananca fiecare cate o bucatica. Cateodata aceasta paine este impartita cu familia si prietenii. Aceasta ceremonie reprezinta viitorul lor impreuna ca familie.

Ceremonia ghirlandelor si a cununelor de flori

Mirele si mireasa fac schimb de ghirlande de flori, in special in nuntile indiene si reprezinta cererea in casatorie din partea miresei si acceptarea mirelui. In plus, simbolizeaza si uniunea lor, binecuvantata de natura. In nuntile hawaiene, mirii fac schimb de cunune de flori, care reprezinta dragostea si respectul pe care-l au fata de partener.

Barbieritul mirelui

Barbieritul mirelui reprezinta o traditie folclorica veche, specifica asa numitelor rituri de trecere in care se inscrie si nunta si reprezinta o intrare simbolica a mirelui in randul barbatilor insurati. Un soi de ritual initiatic cu valente simbolice reprezentand trecerea de statutul de baiat la barbat a mirelui.

Concret, un prieten apropiat al mirelui il barbiereste in mod simbolic pe mire. Actiunea se desfasoare in paralel cu gatitul miresei (asezarea voalului). In timp ce un apropiat al sau (poate fi unul dintre cavalerii de onoare) il „barbiereste” cu spuma de ras si un aparat de ras din care a fost scoasa lama, mirele tine sub picior banii pe care urmeaza sa-i plateasca pentru barbierit.

In timpul barbieritului lautarii sau ceilalti cavaleri vor incerca sa-i fure banii, insa mirele va trebui sa-i „apere” cu indarjire, altfel riscand sa nu „devina barbat” in mod simbolic

Aruncarea cu grau si orez

Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie de nunta care incepe sa fie din ce in ce mai mult inlocuita cu aruncarea de confetti multicolore la iesirea din biserica si de la ofiterul Starii Civile. Se spune ca obiceiul isi are originea intr-un stravechi ritual pagan care consta in aruncarea de seminte/graunte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii, seminte a caror forta si mai ales fertilitate le-ar fi fost transmise prin acest gest simbolic.

Nunta ar fi deci, prin trasfer, una binecuvantata si fertila.

De asemenea, gestul aruncarii are reputatia de a „alunga spiritele rele” din calea mirelui si a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales sa paseasca impreuna.

Orezul si graul
au vadite proprietati germinative, de aceea reprezinta un inceput de bun augur pentru miri care incep astfel, simbolic, o viata roditoare si imbelsugata.

Varianta confetiilor pierde din conotatiile ritului, efectul vizual insa nu poate fi neglijat. In zilele noastre exista si varianta aruncarii de petale de flori, gest al carui simbolism este supraincarcat cu simbolismul florilor ale caror petale sunt alese.

Traditiile voalului miresei
Descopera care sunt traditiile legate de voalul miresei in diferite culturi.

Dezgatitul miresei

La nunta traditionala romaneasca miresei i se scoate voalul spre sfarsitul petrecerii, acest lucru simbolizand trecrea acesteia de la fata la femeie maritata.

Descoperirea fetei miresei

La nuntile traditionale americane exista traditia de a i se ridica voalul miresei dupa ce tatal acesteia o escorteaza pe altar si este oferita mirelui. Ridicarea voalului este o reminiscenta a povestii bibilice a lui Iacob, Rachel si Leah. Iacob lucrase pentru Lavon timp de 7 ani pentru a obtine dreptul de a se casatori cu fiica lui Lavon, Rachel. Cand a venit timpul nuntii, Rachel si-a pus voal, ca semn al modestiei. Lanvon a pus atunci voal si celeilalte fiice Leah pentru a-l pacali pe Iacob sa se marite cu fiica gresita. Iacob a trebuit sa mai lucreze inca 7 ani inainte ca Lavon sa se hotarasca sa-i dea mana lui Rachel. Prin ridicarea voalului inainte de schimbarea juramintelor, mirele este sigur ca se marita cu femeia care trebuie.


Acoperirea fetei cu voal


In iudaism exista o ceremonie speciala, numita Badeken, de a pune voalul miresei. Este prima oara cand cei doi miri se vad inaintea ceremoniei. Aceasta este o veche traditie si serveste ca un prim fapt prin care mirele isi arata angajamentul de a acoperi si de a-si proteja nevasta. Voalul ramane pe chipul miresei in timpul ceremoniei traditionale evreiesti, simbolizand ca mirele nu se casatoreste cu femeia respectiva doar pentru frumusetea ei fizica, ci pentru cea interioara. Voalul este indepartat si cuplul este pronuntat casatorit in mod legal, pecetuindu-si uniunea cu un sarut.

Multe cupluri moderne trec peste traditiile voalului, dar marea majoritate a mireselor continua sa poarte un voal, o coronita, o palarie sau un accesoriu de par.




Jartiera miresei

In zilele noastre, traditia spune ca mirele trebuie sa-i scoata miresei jartiera de pe picior, prin gesturi care pot starni rasul invitatilor, dupa care, printr-un gest simlar aruncatului buchetului miresei, mirele va arunca jartiera catre grupul de tineri necasatoriti. Se spune ca cel care o va prinde, va fi urmatorul la insuratoare.

Jartiera miresei, simbol al puterilor samanice, isi are radacinile, se pare, in epoca paleolitica. In anumite picturi rupestre intalnim dansatoare purtand jartiere. In vremurile preistorice, jartiera pare sa fi fost investita cu puteri magice. De asemenea, ea pare sa fi reprezentat un rang social inalt in vechiul cult al vrajitoarelor, apoi miturile au transformat-o in amuleta magica, in toate legendele si basmele in care aceasta apare. De asemenea, exista voci care spun ca ar exista o legatura veche cu Ordinul Jartierei.

In fine, jartiera simbolizeaza misterul si Virginitatea. La evrei, se spune ca jartiera miresei trebuie sa fie albastra sau alba, caci acestea sunt culorile care simbolizeaza dragostea, fidelitatea si puritatea. Viitoarea mireasa este deci incurajata sa poarte o jartiera alba sau albastra.



Ordinul Jartierei

Ordinul Jartierei, care este cel mai important ordin de cavalerie britanica si unul dintre cele mai prestigioase din lume, fiind considerat drept recompensa cea mai inalta pentru fidelitate si merit militar. Acest ordin se pare ca s-ar fi inspirat dintr-un incident care ar fi avut loc in secolul al paisprezecelea, in timp ce regele Angliei, Edward III dansa cu Contesa de Salisbury : se spune ca jartiera contesei ar fi cazut pe podea, iar regele ar fi ridicat-o si si-ar fi pus-o pe picior. Jartiera era o panglica albastru deschis, brodata cu trandafiri auriti si marginita de brauri din aur pur. In acest ordin, ea este purtata de femei pe bratul stang, iar de barbati desupra genunchiului stang.


Marturiile de nunta



Mirii ofera marturiil la receptie ca multumire pentru invitati ca au venit la nunta. Marturia este un mic obiect care arata aprecierea si este menit sa comunice afectiunea si gratitudinea mirilor celor care impartasesc cu ei ziua speciala a nuntii.

Traditia daruirii marturiilor dateaza din secolul 16, in Europa cand aristocratii ofereau cadouri (parfumuri sau produse de cofetarie) invitatilor care calatoreau zile sau saptamani pentru a ajunge la festivitati. Cateodata, erau oferite cadouri mai elaborate ca o demonstratie de darnicie a familie care gazduia evenimentul.

De exemplu nobilimea frantuzeasca oferea bomboniere din sticla sau cristal in care se aflau migdale glazurate. De-a lungul timpului, a devenit popular faptul de a oferi 5 migdale, marturie ce simboliza cele 5 sperantei ale noii familii: bogatie, sanatate, longevitate, fericire si fertilitate.

Miresele moderne se gandesc mult la marturii in dorinta lor de a oferi marturii creative care reflecta gusturile si personalitatea cuplului. De exemplu unele cupluri pot oferi cadouri legate de hobby-urile lor ca mingi de tenis, carti de joc sau alte obiecte. Alte mirese aleg sa-si extinda ospitalitatea din timpul nuntii si in viitor si ofera ceai, cafea sau pliculete de ciocolata calda.

Marturiile pot fi o extensie a tematicii nuntii. De exemplu la o nunta care a avut tematica plaja poti oferi o rama foto in forma de flip-flops sau lumanari in forma de scoici. La o nunta care are tematica legata de anotimpul in care se desfasoara poti oferi produse de cofetarie in forma de frunze sau o lumanare din gel care include frunze si culori pamantii.

Un trend in marturii este personalizarea lor. Cuplurile pot acum sa-si includa numele lor pe fiecare marturie in parte.

Atunci cand cauti marturii criteriul de baza este bugetul si apoi gustul personal. Istoria si traditia te poate ajuta sa oferi anumite marturii, dar in ultima instanta mireasa ar trebui sa decida ce marturie crede ea cel mai bine ca s-ar potrivi.



Fa-ti singura invitatia de nunta:



Pas cu pas te vom sfatui si iti vom prezenta idei interesante pentru ca tu sa iti confectionezi cea mai frumoasa invitatie. E simplu si...ieftin! Sa trecem la treaba!

Piata cu accesorii de nunta abunda in oferte si modele de invitatii care de care mai sofisticate si mai ingenioase. Dar pentru ca vremurile pe care le traim sunt ceva mai neprietenoase, iar bugetele de nunta cu tot mai putine zerouri in coada, ce-ai zice de niste invitatii home-made? Ai nevoie de putina indemanare si o gasca de prietene gata sa iti sara in ajutor. Noi suntem aici cu ideile, tu vino cu entuziasmul!

Invitatia Romantica

Ustensile necesare:

Carton
Voal
Fundite
Capsator
Imprimanta
Conexiune la Internet
Rabdare si buna dispozitie!

Primul pas este sa iti achizitionezi toate aceste lucruri. Opteaza pentru depozite, unde poti sa le cumperi la metru si mult mai ieftin. Apoi este obligatoriu sa stabilesti dimensiunile pe care le doresti pentru invitatii si sa apelezi la o firma specializata pentru taierea cartonului si a voalului intr-un mod fara cusur.

Pentru acest model specialistii recomanda cartonul alb imaculat, rasfatat de un voal in culori delicate (lila, piersiciu, roze, bleu, crem), ce poate sa aiba si un model dragut.

Pentru textul de pe carton apeleaza la un template pe care il gasesti pe Internet. Nu uita sa alegi un Font care sa avantajeze. Invitatia finala trebuia sa arate cam asa: peste cartonul imprimat, voalul trebuie sa cada ca o perdeluta, pe care o vei prinde la mijloc cu o fundita satinata. Fa o gaura cu ajutorul capsatorului. Nu-i asa ca a fost usor?









































Alegerea nasilor

O intrebare importanta este pe buzele miresicilor cand vine vorba de oficierea ceremoniei religioase si nu numai.

Imi pot alege ca nasi pe cei mai buni prieteni ai mei? Pe sora mea? Nasii trebuie sa fie casatoriti?

In alte cazuri, tinerii isi pot alege nasi care sunt doar logoditi la biserica sau care au primit binecuvantarea din partea unui preot.

Biserica permite ca un cuplu sa cunune alt cuplu daca acestia sunt casatoriti, insa exista si exceptii in cazul carora se pot pronunta doar preotii.

Se respecta cu sfintenie "nasul de neam" al mirelui, cel care l-a botezat cand acesta era mic. Ca parinte spiritual, acesta nu trebuie sa se schimbe ci sa ramana aproape de neamul pe care il cunoaste atat de bine.

Daca nasul este batran, el desemneaza pe copiii sai. Daca acestia refuza, tinerii isi pot alege ca nasi pe cine doresc.

De asemenea trebuie stiut ca nasii nu trebuie sa aiba alta religie decat cea a celor doi miri, deoarece acestia vor calauzi pasii tinerilor insuratei pe calea credintei.

Este bine ca nasii sa nu fie alesi dupa rangul social sau dupa conturile din banca, ci sa fie o pereche adevarata de indrumator, de oameni impaciuitori care vor putea ajuta mirii cand vor aparea conflicte.

Nasii trebuie sa fie transformati in cei mai buni prieteni ai tinerei familii.


















Invitatiile de nunta

Invitatiile de nunta

Invitatiile poarta mesajul prin care le comunicati apropiatilor ca urmeaza sa va casatoriti. Ele spun multe despre stilul nuntii voastre.

Invitatia este prima care anunta marele eveniment al nuntii, de aceea este foarte important ca ea sa fie conforma cu personalitatea si principiile voastre. Invitatia comunica nunta prin toate aspectele ei, de la calitatea si culoarea hartiei pana la forma literelor, la plicul in care este pusa si, mai ales, prin mesajul scris.

Persoanele catre care este trimisa invitatia fac parte din grupuri diferite - parinti, frati, surori, prieteni, rude indepartate, colegi de serviciu, sefi, amici - si sunt de varste diferite, de la tineri la varstnici. De multe ori, invitatii nu-i cunosc pe ambii miri, ci doar pe unul dintre ei.

Toate aceste lucruri conteaza cand si trebuie avute in vedere atunci cand alegeti modelul si mai ales textul invitatiei, scris in limbaj acceptabil din punctul de vedere al protocolului. Adica fara exces de glumite dulci.

Forta simbolurilor

Ceea ce apare pe invitatiile de nunta poate trezi anumite perceptii, senzatii, sentimente, mai ales cand desenul sau ornamentarea invitatiei este reprezentarea sau sugestia unor simboluri adanc inradacinate in cultura, traditia sau religia comunitatii.

Cateva indicii
: de exemplu, in Egiptul antic, se credea ca inima contine mintea si sufletul; in China, este considerata sursa inteligentei; in cultura vestica, ea e locul emotiilor; pentru crestini, simbolizeaza iubirea de omenire, dragostea si mila nesfarsita; in iudaism, inima este locul vietii, simbolizand unitatea si tara natala.

Aripile sugereaza capacitatea de eliberare fata de materie, dar si proiectie; iar daca sunt atasate unor obiecte (cum ar fi inelele sau ingerasii) reprezinta spiritualizarea lucrurilor, ridicarea lor din planul profan.

Invitatii de nunta cu personalitate

Invitatiile de nunta ar trebui sa exprime personalitatea fiecarui cuplu, nu doar sa reprezinte stilul de nunta ci si scopurile si aspiratiile personale. Imi place la nebunie sa vad o invitatie de nunta facuta de un cuplu realizata sub forma unei mici opera de arta care reprezinta exact ceea ce sunt ei. Iata cateva idei pentru personalizarea invitatiei de nunta, idei mai putin traditionale:

Harta voastra

Daca va faceti o harta pentru ca invitatii sa ajunga mai repede la biserica si restaurant, puteti pune in ea pe langa informatiile legate de orientare, si unele detalii despre istoria voastra ca si cuplu. De exemplu treceti locul unde v-ati vazut prima oara, locul unde v-ati logodit sau restaurantul sau barul preferat. Harta va fi un obiect functional dar si o poveste a voastra care va va bucura invitatii.

Blazoane facute la comanda

Blazoanele de familie sunt metode frumoase de a reprezenta cultura familiei. Incearca sa creezi un blazon al nuntii cu detalii care sa va reprezinte pe amandoi. Acesta poate include initialele voastre, imagini grafice care sa reprezinte hobby-urilevoastre, unde stati, interesele voastre si asa mai departe. In asa fel veti crea o monograma cu mai mult de un caracter.

Ilustratii

Ce zici sa folosesti o ilustratie personala? Aceasta poate fi folosita chiar pe invitatie sau o poti pune pe etichetele de pe marturii sau pe programele de nunta

Semnificatiile simbolurilor de pe invitatiile de nunta

Forta simbolurilor

Randunicile sunt asociate caminului (isi fac cuib), primaverii si norocului.

Porumbeii simbolizeaza pacea dintre Dumnezeu si oameni (ei s-au intors pe arca lui Noe cu ramura de maslin); iar reprezentat cu un trandafir in cioc, e semnul interventiei divine.

Copacul
este simbolul vietii, al familiei, cu coroana in cer si cu radacinile adanc infipte in pamant, el face legatura intre oameni si divinitate.

Fundele pot fi interpretate frumos daca le vedem ca noduri in forma de aripi de fluture. Daca nodurile simbolizeaza legarea si eliberarea, ciclul vietii si al mortii, fluturele poate fi asociat cu sufletul, vara, bucuria, longevitatea, transformarea si frumusetea.

Cate lucruri ascunse intr-un simplu desen, nu-i asa? Alegeti-va invitatia si simbolurile care va reprezinta!

Indrazneste sa alegi invitatii mai putin conventionale. Propuneri si idei

Dar ce zici de un alt fel de invitatii? Diferite, originale, expresive, inedite?

Iata mai jos cateva ponturi si idei:

Invitatiile-ravas

Sunt extraordinar de ingenioase, starnesc curiozitatea si admiratia celor ce le primesc. Emotia descoperirii si designul deosebit ii vor surprinde placut pe invitati.

Invitatiile din sticla, geam

Alege sa imprimi textul pe bucati de sticla de diferite forme. Daca maestrul la care apelezi pentru executie este talentat, atunci il poti ruga si sa picteze ceva sau sa foloseasca fonturi si culori deosebite.

Indrazneste sa alegi invitatii mai putin conventionale. Propuneri si idei

Invitatiile-costum


Sunt usor de realizat si cu putina dibacie le poti confectiona si singura. Invitatiile vor fi de doua feluri: una care imita costumul, camasa si papionul ginerelui, si una care este decupata sub forma de rochita de mireasa. Tot ce trebuie sa faci este sa urmaresti liniile costumelor, iar dintr-o invitatie dreptunghiulara normala sa fauresti ceva inedit. Coloreaza-le cu negru si argintiu. De efect.

Invitatiile-naufragiate



E vorba de sticlute transparente, umplute cu nisip si scoici in care invitatii vor gasi un mic pergament imprimat cu textul ales de voi. Ideea este insolita, iar efectul va fi cel scontat.

Invitatiile–dulci


Da, ai citit bine! Este vorba despre invitatii ce sunt gravate in calupuri de ciocolata fina sau martipan.

Indrazneste sa alegi invitatii mai putin conventionale. Propuneri si idei

Invitatiile-magnet de frigider

Poti sa tiparesti detaliile nuntii voastre pe diferite materiale, de hartie sau nu, pe care apoi sa le plastifiezi si carora sa le atasezi pe spate magneti. Asa te vei asigura ca invitatii le vor pastra o vreme pe usa frigiderului!

Invitatiile-surpriza

In acest caz este vorba despre niste cufere in miniatura, alb perlat, cu dantela sau chiar de lemn, simple, ce ascund o comoara fermecata: un mic papirus imprimat!

Invitatiile-sticla de vin

Poti sa realizezi acest tip de invitatii imprimand textul pe o eticheta lata pe care apoi o vei lipi pe o sticla de vin de calitate. Domnii vor aprecia foarte tare acest gest, poti sa fii sigura de asta!

PERSONALIZARE

PERSONALIZARE (SCRIERE) -adauga preţul personalizării dacă este cazul -produsele se livrează nemontate în 3/5 zile lucrătoare AVANTAJ...