5.18.2013

Genetica si liberul arbitru

Stiinta geneticã modernã ajunge în ziua de azi la concluzii care au fost învãtãturi samanice, deja, de secole – cã nu numai caracteristicile noastre fizice si psihice sînt predeterminate înainte de nastere, ci si modul în care sîntem ca indivizi.
Unul din principiile genetice, genele – codul ADN care este mostenit de la pãrinti – sînt acelea care ne determinã trãsãturile fizice de bazã, atributele psihice si dexteritãtile, precum si trãsãturile noastre de personalitate.
Într-adevãr geneticienii avanseazã acum ideea cã nu factorii sociali sau de mediu, ori circumstantele personale, ci genele sînt acelea care determinã, în mare mãsurã modul în care sîntem ca indivizi.
Cercetãrile genetice desfãsurate de-a lungul ultimilor ani au indicat cã programul genetic existent în noi impune creierului sã rãspundã la anumite modele de energie primite din me- diul înconjurãtor.
Psihologii numesc aceste rãspunsuri „trãsãturi de comportament“. Desigur, sîntem afectati de factori sociali si economici, de influente rasiale si culturale, precumsi de alte circumstante.
În consecintã, nu întotdeauna rãspundem la aceleasi situatii ivite, în mod similar.
În orice caz, nu existã nimic din aceste detalii care sã dea de înteles cã am fi putin mai mult decît niste bio-roboti, ce functioneazã conform unui plan predestinat, deoarece fiecare dintre noi avem o calitate pe care nu o posedã nici o altã formã de viatã de pe Pãmînt – liberul arbitru, libera vointã.
Vointa este elementul ce conferã putere, fãcînd ca o cauzã sã aibã efect.
Altfel spus, Vointa este cea care determinã o cauzã .
Deci, liberul arbitru reprezintã libertatea de a face ca lucrurile sã se întîmple – de a face ca ceva sã fie. Este o capacitate de a face în mod neconditionat schimbãri si de a fi, în acest fel, responsabil pentru propria noastrã viatã si în total control asupra propriului nostru destin. Destinul nostru nu este format din ceea ce este sortit sã se întîmple, ci rezultatul alegerilor pe care le facem si rezultatul reactiilor pe care le avem la alegerile fãcute de altii, ce, într-o oarecare mãsurã considerãm cã ne afecteazã.
Genele care contin trãsãturile mostenite si proiectul structurii de bazã a personalitãtii, prin intermediul cãrora sîntem abilitati sã ne prezentãm în lume. Modul în care ne dezvoltãm aceste trãsãturi si acea personalitate, ca rezultat al educatiei noastre si a experientelor de viatã trãite, este doar o chestiune de interventie a liberului arbitru.
Personalitatea poate fi definitã ca fiind ansamblul total
al calitãtilor specifice care determinã comportamentul.
Caracterul este cel care adaugã valori etice si morale. Deci, personalitatea noastrã nu este neapãrat reprezentatã de fiinta noastrã, ci modul în care sîntem abilitati sã ne înfãtisãm în fata celorlalti ca indivizi, precum si modul în care noi însine rãspundem în fata noastrã si a celorlalti! Personalitatea este, astfel,
legatã de maniera în care sînt structurate modelele
comportamentale. Psihologia este o stiintã relativ nouã, care exploreazã modelele comportamentale si maniera în care nerelationãm cu alti oameni si, într-o oarecare mãsurã, si-a asumat rolul privit de unii în vremurile trecute ca fiind domeniul astrologiei.”

  Agenda Nunții Nunta perfecta nu este doar frumoasa, este unica si foarte personala, toate acele mici elemente alese cu grija o fac deosebi...