5.18.2013

Regula lui 5%


De la ANATOL BASARAB

In numerologie-cinci e asociat cu cunoasterea senzuala a celor cinci simturi, cat si cu notiunea de protectie. E si un numar care reprezinta serviciul in folosul celorlalti. Este foarte analitic si are abilitatea de a gandi critic, dar poate cugeta excesiv asupra unei idei, pana cand semnificatia ei nu mai e relevanta. Acest numar guverneaza capacitatea noastra de a gandi clar si posibilitatile noastre intelectuale. Cinci reprezinta deschiderea catre experiente si idei noi. In cautarea libertatii, e adesea un aventurier. Cinci e caracterizat de impingerea limitelor vietii. E un numar complex care se refera la starea noastra de sanatate fizica si mentala. Cifra 5 ne atrage atentia si ne transmite o vibratie de primitivism si originalitate. Atunci cand numarul 5 iti apare in viata pregateste-te pentru actiune. Fie ca este vorba despre o explorare, miscare sau chiar calatorie intr-un plan fie spiritual fie primitiv si animalic. Cinciul poate aduce aventura si miscare dar si instabilitatea, imprevizibilitatea sau schimbarile radicale.
Exista o astfel de notiune in psihologie, cat si in numerologie, precum cea de autosincronizare. Esenta acestei notiuni consta in aceea ca daca intr-un oarecare grup, societate, multime, 5% dintre membrii infaptuiesc in acelas timp o anumita actiune, atunci majoritatea incep sa repete acea actiune, se supun actiunii minoritatilor, adica celor 5%. Aceasta teorie si practica, face parte din teoria generala a conducerii.
Daca intr-o herghelie pasnica de cai vom face in asa fel incat sa speriem 5% dintre cai, sa ii facem sa fuga, atunci tot restul hergheliei o va rupe din loc, ca si cum inteleg si stiu cauza sperieturii.
Daca 5% dintre licurici deodata, in mod sincron, vor incepe sa straluceasca, atunci, in mod sigur, imediat poienita se va umple de luminite.
Aceasta capacitate de sincronizare se manifesta si la oameni, cat de straniu nu ar parea acest lucru. Nu cu mult timp in urma, oamenii de stiinta, au facut un astfel de experiment.
Intr-un spital, au fost invitati un numar destul de mare de oameni, carora li s-a dat sarcina sa se miste cum le vine lor prin minte intr-o sala incapatoare. Doar unora dinte ei, li s-a dat o sarcina exacta in ce directie, cum anume si cand sa se miste. In acest mod experimental, a fost demonstrat ca doar 5% dintre oamenii care deplasau intr-un mod determinat, cu un anumit scop, au putut sa le impuna tuturor celorlalti sa se miste in aceeasi directie.
Pentru autosincronizare este necesar, ca un numar oarecare de subiecti sa detina un oarecare numar identic de stari informational algoritmice, comportamente prestabilite, stari, gesturi, si sa se afle in conditia ce le permite acestora sa faca schimburi informationale intre ei, macar de tip circular, chiar daca fara adresa exacta. Cu alte cuvinte, acesti 5% dintre indivizi, trebuie sa aiba aceleasi informatii, scopuri, tinte, sa se identifice intre ei, sa se vada, chiar daca se vad unul pe celalalt separat, fara a vedea intregul grup deodata.
In felul acesta, schimbul informational cat si molipsirea turmei, va fi mult mai crescuta.
Apropo. Oricine poate repeta un astfel de experiment si inevitabil va ajunge la acelas rezultat. Este suficient sa vii la concert in compania unor prieteni si sa incepeti sa aplaudati in mod sincron in acele momente in care voi doriti asta, si veti observa ca intreaga sala se va sincroniza cu voi si va repeta ritmul impus de voi.
Cand eram student la Moscova, cunosteam foarte bine aceasta lege astfel incat adunam in jurul meu 20, 30 de colegi si mergeam in mod special la o terasa. Acolo, ca si cum nu ne-am fi cunoscut unii pe altii, ne asezam cate doi sau cate patru la mese diferite. In acelas timp pe terasa se mai aflau 100 -150 de alti oameni. Intelegerea noastra era, ca atunci cand eu voi da un semnal, adica la un moment dat ma voi ridica si voi incepe sa fug intr-o anumita directie, exact acelas lucru trebuia sa il repete si colegii mei, ridicandu-se si ei mimand panica si alergand in aceeasi directie ca mine. La momentul dinainte stabilit, ma ridicam si incepeam sa alerg strigand, ei facand exact acelas lucru in mod instantaneu. Surprinzator era faptul ca toti ceilalti oameni aflati pe acea terasa se ridicau si alergau in aceeasi directie cu noi ingroziti si nestiind de ce. Dupa 20-40 de metrii de alergat, in mod special ii lasam pe ceilalti sa ne ajunga din urma si chiar sa ne intreaca. Grupul nostru de prieteni, treptat ne lipeam de pereti si ne opream din fuga pe cand ceilalti continuau sa alerge inca cateva sute de metrii fara sa inteleaga cauza actiunii lor.
Unele concluzii practice pe care le putem trage din acest lucru :
- nu merita sa creezi colective sau grupuri mai mari de 20 de persoane
- 20 de persoane reprezinta 100% iar 5% este egal cu 1
Aceasta unitate este reprezentata de lider. Cresterea numarului de oameni dintr-un grup dincolo de 20, atrage dupa sine pierderea controlului grupului. In auditorii in care exista 30-40 de persoane, profesorului ii va fi foarte greu sa controleze auditoriul, sa impuna un ton si un ritm al lectiei si sa tina vie, permanent, atentia grupului. Aceasta lege poate fi aplicata si in multe alte situatii, incercati dar nu merita sa aveti 100% incredere in aceasta, deoarece pot apare cateva variabile de care nu vom vorbi aici. Pana una alta trebuie sa stiti ca nimic nu este absolut. Daca pe o cladire cu 10 etaje se afla 100 de oameni iar 5 dintre acestia vor sari de pe bloc, este posibil ca inca 5 oameni sa sara dupa primii, nu pentru ca viata le este insuportabila ci asa de dragul companiei. Nu va asteptati ca toti 100 de oameni sa sara dupa primii 5, manati de instinctul de turma. Aceasta este o situatie. La o intersectie semaforizata, 20 de oameni asteapta culoarea verde. Deodata unul trece indraznet pe culoarea rosie, asigurandu-se ca nu trece nici o masina. Imediat cum acesta incepe sa treaca strada, ceilalti 19 fac acelas lucru. Aceasta este alta situatie si inca o data ne arata ca din punct de vedere numerologic cat si psihologic, un om poate, practic sa stapaneasca si sa ghideze cu usurinta un grup de 20 de oameni. Pe seama acestui 5%, eu personal, am creat o multime de situatii extrem de distractive, uneori aproape incredibile.
Declansarea unor astfel de procese este posibila numai atunci cand oamenii se afla in starea de neconstientizare a faptelor si actiunilor lor, scopuri si cauze. Cand nivelul de disciplina in cadrul grupului, de constientizare si control este foarte scazut. Cand se intrunesc aceste situatii, aici deja vorbim despre conducerea nestructurata. Atunci cand nu trebuie sa ii vorbesti fiecaruia ce trebuie sa faca si cum : este suficient sa detii 5% dintre indivizi, care vor fi capabili sa declanseze un proces de autosincronizare.
Foarte multi oameni, grupuri de interese, firme, companii mari, corporatii, multinationale, se folosesc de acest fenomen in scopuri egoiste, creind zvonuri, de exemplu ca intr-o saptamana va dispare un oarecare produs si 5% dintre cei “speriati” vor alerga sa cumpere produsul iar acest lucru va fi suficient ca sa declanseze fenomenul de autosincronizare si tot restul turmei, dupa un oarecare timp, va goli toate vitrinele din magazine.
5% provocatori este suficient ca o demonstratie pasnica sa se transforme intr-o bataie in masa, sau chiar un carnagiu.
Ce pacat ca intreaga viata a oamenilor este dirijata de dominante ! In cazul nostru, 5% este deja o dominanta. Astfel, se poate spune cu usurinta ca “revolutia” in Romania a fost facuta de 5% dintre participanti, care nu obligatoriu erau romani. Romanii nici astazi nu stiu ce s-a intamplat. Pentru a afla ce s-a intamplat in 1989 trebuie sa ii gasim si sa ii intrebam pe cei 5%. Restul erau masa autosincronizata si inconstienta, euforica, exaltata, ghidata si orientata de 5% de “revolutionari”. Un grup de oameni pregatiti, constienti de un scop si metoda de atingere a acestuia, specialisti bine instruiti, pot foarte usor sa duca de nas un oras intreg. Cateva zeci de astfel de grupuri, pot cu usurinta ingenunchea o tara intreaga. De aici putem spune ca puterea poporului este usor inlocuita cu notiunea de democratie pentru cei 5% activi dintr-o tara si tot ce se intampla in interiorul tarii se infaptuieste pentru interesele celor 5%. Ceilalti 95% reprezinta o masa de manevre si masina de vot atata timp cat ceilalti 95% nu doresc sa se trezeasca si sa devina activi.
Poate nu intamplator undeva in Biblie se vorbeste de cei 144.000 de alesi, capabili sa primeasca Duhul Sfant sau probabil acestia sunt cei 5%. Tot din acest motiv, des intalnim atentionarea : “Sa nu se adune mai multi decat 3”. Cand sunt doi oameni, acestia nu pot lua o hotarare pur psihologic. 3 oameni insa, pot lua o hotarare. “Unde doi sau trei se vor aduna in numele Meu, acolo si eu voi fi printre ei” (Matei 18:20). Poate ca un grup destul de mare de oameni, purtati 40 de ani prin pustiu, antrenati, instruiti in ale razboiului psihologic, economico-financiar, apoi raspanditi pe intreaga suprafata a globului, pot reprezenta cei 5% orientati catre un scop precis, avand tehnici si mentalitati comune, au putut declansa mecanismul autosincronizarii instinctului de turma.Eu personal cred ca asa a si fost si am si dovezi in aceasta directie.
Asa se explica si fenomenul manelizarii Romaniei. Cu ochii mei am vazut oameni aparent integrii la minte si la suflet cand am facut o calatorie Bucuresti-Brasov cu microbusul in care pe toata durata traseului se difuzau manele, fara ca cineva sa comenteze, ci dimpotriva dand vadit semne de apreciere. Ce poate face unul impotriva la 20 de manelisti? Inca un drum, cu acelas microbus Brasov-Bucuresti si numarul manelistilor a crescut cu unul.
Intr-un grup format dintr-un numar mai mare de 100 de indivizi, brusc, printr-un salt, se declanseaza procesul de invatare a fiecarui membru din grup. In astfel de situatii este posibil sa il inveti chiar si pe cel ce nu se lasa invatat. Anume din acest motiv, in facultatile universitatilor, lectiile sunt predate intregului flux 100-150 de studenti. Munca individuala cu fiecare membru al grupului, sau cu grupurile mici, scade brusc coeficientul de actiune utila in procesul de invatare. Deseori am observat un astfel de fenomen chiar in zona gurii de metrou din Piata Victoriei. La trecerea de pietoni asteapta la trecerea de pietoni nu numai oamenii ci si cainii vagabonzi. Daca patrupedul incearca sa treaca strada ignorand culoarea semaforului (ceea ce se intampla foarte rar) inseamna ca acest caine nu este “bucurestean”. Acei caini care au crescut in oras, stiu sa foloseasca chiar si trecerile subterane pentru pietoni cat si metroul. Apropo, nu o singura data am vazut cum oameni batrani riscandu-si viata, incercau sa treaca strada prin locuri nepermise in acea perioada de timp cand traficul este foarte intens in timp ce un patruped obisnuit a trecut strada mult mai repede, folosindu-se de trecerea subterana fara a-si risca viata si integritatea corporala. Iata ca exista si astfel de observatii. Odata am fost obligat sa pun brusc frana inaintea trecerii de pietoni. Cu o secunda inainte se facuse verde pentru pietoni si un patruped “bucurestean” a inceput sa traverseze impreuna cu oamenii. Dar pentru ca s-a speriat de sunetul cauciucurilor rotilor blocate, s-a oprit si m-a “certat” continu pana s-a facut verde pentru automobile. Statea pe trecerea de pietoni, ma certa si ma privea acuzator. Atunci, cu adevarat mi-a fost rusine pentru frana brusca, mai ales cand un pieton l-a laudat “Asa! Cearta-l!”. Atunci am inteles ca patrupedele pot fi mai civilizate decat oamenii. Cel putin in materia de traversatul strazilor in oras.
Am observat ca aceasta lege a lui 5% se aplica nu numai in directia oamenilor si actiunilor lor cat si in directia blocurilor cat si cartierelor intregi. Daca intr-un bloc, cineva a spart un geam de pe casa scarilor si nimeni nu pune acel geam la loc, foarte curand se va mai sparge un geam. Cand numarul geamurilor sparte va ajunge sa fie egal cu 5% din totalul geamurilor blocului,, foarte curand, nu va mai ramane nici un geam intreg, apoi vor incepe furturile, oamenii vor scoate ramele geamurilor pentru a le vinde. Cu alte cuvinte, anumite elemente ale dezordinii si nerespectarea oamenilor a normelor general acceptate de comportament, ii vor provoca pe cei din mediul inconjurator sa uite despre reguli si norme. In urma aparitiei reactiei in lant, un bloc sau un cartier intreg decent la inceput, poate foarte rapid sa se trasforme intr-un gheto unde oamenilor le va fi frica sa iasa pe strada.
Din punctul meu de vedere aceasta teorie functioneaza si in societatile virtuale de tip facebook, tweeter si altele, in care cei mai multi dintre noi isi petrec foarte mult timp. Este suficient ca 5% dintre nepriceputi si habarnisti sa critice acest articol, ca imediat dupa aceasta, chiar si cei mai constienti si priceputi, sa aiba tendinta de a face acelas lucru. Acest fenomen este identic cu cel ce se produce in galeria unei echipe de fotbal, in timpul unui meci.
Astazi, in cadrul comunitatii europene, este suficient sa apara 5% din populatia ei, care sa fie eurosceptica si uniunea va incepe sa scartaie. Din cate stiu eu, numarul euroscepticilor din interiorul comunitatii europene este mult mai mare, ceea ce in mod aproape inevitabil va conduce intr-un anumit timp la destramarea acesteia in cateva fragmente.
Este suficient ca 5% dintre europarlamentari sa fie corupti si sa urmareasca interese precise, prin metode si practici bine stabilite, ca intreg Parlamentul European sa devina o masa de manevra molipsita de instinctul de turma, masinarie de vot pentru cei 5% instruiti.
Poate cineva cu fermitate si argument sa sustina ca acest lucru nu s-a intamplat deja?
Astazi, in parlamentul Romaniei, este suficient sa apara 5% dintre deputati si senatori cu o viziune puternica si stabila legata de viitorul si prosperitatea acestei tari, ca toti ceilalti, in mod inexplicabil pentru ei, sa devina o masa de manevre si masinarie de vot orientata catre viitorul posibil si planificat al acestei inca minunate tari. Unde sunt cei 5% devotati neamului si intereselor nationale reale?
Anatol Basarab

PERSONALIZARE

PERSONALIZARE (SCRIERE) -adauga preţul personalizării dacă este cazul -produsele se livrează nemontate în 3/5 zile lucrătoare AVANTAJ...