Condiții în care căsătoria civilă nu se face la primărie
Cei care au decis să facă marele pas și să spună „da” în fața ofițerului de stare civilă este bine să știe că pentru asta e nevoie de o serie de documente, dar și de un certificat medical prenupțial.
Căsătoria se va încheia după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor în care se cuprind atât ziua când a fost făcută declaraţia, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria.
Declaraţia de căsătorie se face personal, de către viitorii soţi, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei.
În cazul în care unul dintre viitorii soţi nu se află în localitatea unde urmează a se încheia căsătorie, el poate face declaraţia de căsătorie la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă, care o va transmite, în termen de 48 de ore, la primăria localităţii unde urmează a se încheia căsătoria.
Locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. Căsătoria se poate încheia în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului, dacă din motive temeinice unul dintre soţi se află în imposibilitatea de a se prezenta (exemplu: suferă de o boală şi nu se poate deplasa). Se poate oficia căsătoria în afara sediului primăriei în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor private de libertate, în penitenciar.
Locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. Căsătoria se poate încheia în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului, dacă din motive temeinice unul dintre soţi se află în imposibilitatea de a se prezenta. Se poate oficia căsătoria în afara sediului primăriei în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor private de libertate, în penitenciar.
La încheierea căsătoriei, viitorii soţi vor declara, în faţa delegatului de stare civilă, numele pe care s-au voit să-l poarte în căsătorie, ei pot să-şi păstreze numele lor dinainte de căsătorie, să ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite. Căsătoria nu poate fi dovedită decât prin certificatul de căsătorie, eliberat pe baza actului întocmit în registrul actelor de stare civilă.
Acte necesare pentru căsătorie
-actul de identitate al viitorilor soți, în original și în copie;
-certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie;
-certificat prenupțial – un certificat medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
-dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
-declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.
Acte necesare pentru căsătoria cu un cetățean străin
În cazul în care unul din viitorii soți e străin, lista cu acte necesare pentru căsătorie în 2023 mai conține și următoarele documente:
-dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular ale ţării al cărei cetăţean e viitorul soț străin, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile cerute de legea lui naţională, pentru încheierea căsătoriei;
-declaraţia autentificată de un notar public, din care să rezulte că soţul cetătean străin nu cunoaşte niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei;
-cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie de stare civilă pot prezenta, în locul dovezilor emise de reprezentanţele diplomatice, documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent (maximum trei luni de la emitere) ori care au prevăzut, în conţinut, termenul de valabilitate;
-cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică ori oficiu consular acreditat în România şi care sunt în imposibilitatea de a obţine dovada pot prezenta o declaraţie dată pe propria răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România.
Acte necesare pentru căsătorie în cazul minorilor
Codul Civil prevede că vârsta legală pentru căsătorie sau vârsta matrimonială este 18 ani. Cu toate acestea, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători, dacă sunt respectate anumite condiții.
Mai exact, minorii care nu au împlinit vârsta de 18 ani se pot căsători în baza următoarelor documente:
-avizul medical
-dovada încuviinţării părinţilor ori, după caz, a tutorelui şi autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pentru încheierea căsătoriei, cu respectarea prevederilor Codului familiei.
Acte necesare pentru căsătoria religioasă
Dacă în cazul căsătoriei civile există o listă întreagă cu acte necesare, în cazul cununiei religioase singurul act necesar este certificatul de căsătorie. Asta pentru că statul român recunoaște căsătoria religioasă încheiată în fața preotului numai după încheierea celei civile.
În cazul în care unul dintre soți a mai fost căsătorit anterior, Biserica obișnuiește să ceară și actul de divorț în original și copie.
De asemenea, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică se cere aprobare specială din partea Episcopului sau parohului local pentru căsătoriile mixte.